23 Eylül 2009 Çarşamba

Keşke Yaşasaydı #2 Dimebag Darrell


İlk olarak Dimebag Darrell kimdir? Gelmiş geçmiş en iyi Heavy Metal/Thrash Metal gruplarından biri olan Pantera’nın gitaristiydi. Pantera bildiğiniz veya bilmediğiniz üzere, kendine has bir soundu olan, egzantrik ve bir o kadar yenilikçi bir gruptu. Cowboys From Hell isimli albümleri ile mükemmel bir çıkış yakalayıp, Metal müzik piyasasında hatrı sayılır bir konuma gelmişlerdi. Dimebag’in mükemmel kirli, distortion’ın tavan yaptığı gitar riff ve sololarının üzerine, Phil Anselmo’nun öküz vokal adını verdiğimiz vokali giriyordu ve ortaya yepyeni Pantera soundu çıkıyordu. Pantera’nın beyniydi Dimebag, aynı zamanda kurucusuydu da. O yüzden kendisi her zaman grupta bir adım öne çıkan isim oldu.

Neydi onu özel kılan? Öncelikle teknik olarak mükemmeldi. Zaten teknik olmazsa bir bok olmaz Metal camiyasında, gitaristin teknik olacak ki bir yerlere gelebilesin. Dimebag’in tekniği mükemmeldir. Özellikle Pinch Harmonics adını verdiğimiz tekniği mükkemel uygulardı ki bana göre en iyi uygulayan gitarist kendisidir. Floods isimli Pantera parçasının solosunu dinleyerek gitarı nasıl inlettiğini ve “Pinch Harmonics nasıl yapılır” dersi verdiğini görebilirsiniz. Tombul bir arkadaşımızdı. Parmakları da tombuldu haliyle. O tombul haliyle nasıl o kadar teknik çalabildiğine hala aklım ermiyor. Bilmiyorum, bana garip geliyor.

Dimebag ayrıca çok da karizmatik bir gitaristti. Kırmızıya boyanmış keçi sakalı vardı. Dean marka gitar kullanırdı ve hiç şaşmaksızın Dean’in ML modelini kullanırdı. Gerçi daha sonraki dönemlerde Dean olsun, Washburn olsun, BC Rich olsun Dimebag Darrell adına özel gitarlar üretti ama bunun öncesinde Dean ML kullanırdı. Gitar kasası asla değişmezdi, Dean ML’in kasa şeklini benimsemişti.

Dimebag’in en özel yaptığı şeylerden birisi de sololarıydı. Bir Slash’in, bir de Dimebag’in sololarını dinlerken “Evet bu onun solosu” şeklinde yorum yapabiliyorum. Dimebag’in soloları her zaman kendini belli eder. Aksak bir şekilde devam edip, birden hızlanmalar, ardından şarkıyla alakasız notalara kayıp tekrar geri dönmek. Soloları bu şekildeydi. Slash’te de mesela sürekli bending vardır. Dimebag’de az önce söylediğim gibiydi işte. Bir de deli gibi Pinch Harmonics yapardı. Hayvan gibi çalardı yaa, tam bir öküzdü.

Dimebag iyi bir insandı, mütevazıydı, şöyleydi, böyleydi ama ölümü çok kötü oldu. 8 Aralık 2004 yılında, Pantera’nın dağılmasından sonra kurduğu yeni grubu Damageplan’in bir konseri sırasında, sahnede vurularak öldürüldü. Sahnede vurulmasının sebebi, Pantera’nın dağılmasına sebep olmasıydı, onu öldüren şahıs onu bu yüzden öldürdüğünü söylemişti. Allah belasını versin.


Dimebag Darrell Solo
Yükleyen Mustaine01. - Diğer müzik videolarına göz atın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder